Bekijk allereerst het voorwerp zeer goed en onderzoek of het krassen of barsten heeft. Als dit het geval is, kun je het niet meer met water schoonmaken, omdat het risico bestaat dat er water in het voorwerp trekt en het nog verder aantast.Porseleinen voorwerpen onderhouden Het schoonmaken beperkt zich nu tot het verwijderen van stof: gebruik een zachte zijden borstel of een kwast met zachte haren en probeer hiermee al het vuil (vooral uit de hoekjes) weg te krijgen.


Als het voorwerp niet beschadigd is, kun je het even laten weken in een sopje van lauw water en savon de Marseille of enkele druppels afwasmiddel. Als het voorwerp te groot is om in een emmer of afwasbad te doen, maak het dan schoon met een spons met lauw water.
In beide gevallen moet je zachtjes wrijven, afspoelen en zorgvuldig afdrogen.

Kalkaanslag kun je wegkrijgen door schoonmaakazijn in een beetje water te doen en dit mengsel te gebruiken, samen met een zachte tandenborstel. Spoel en droog het voorwerp af.

Lijmresten kun je verwijderen door met een doek doordrenkt met alcohol of aceton te wrijven. Spoel af met schoon water en droog het zorgvuldig.