Recept voor 5 liter wasmiddel: Zelf wasmiddel maken

80 gram geraspte witte Marseillezeep of Marseillevlokken, 5 liter water


Verwarm het water in een grote pan tot het goed heet is, doe daar de zeepschilfertjes bij en blijf roeren tot het opgelost is.
Giet het spul over in een emmer (waar een deksel op kan), een paar plastic (diepvries)dozen of lege, goed omgespoelde wasmiddelflessen. Laat het afkoelen, dan kan de deksel erop.

Door soda toe te voegen kun je een licht bleek-effect bereiken. Dit kan echter wel de aluminiumonderdelen van de wasmachine aantasten.

Als je de was wilt laten geuren, gebruik dan een van de geurende Marseillezepen, daar zit puur natuurlijke geurolie in, géén parfum! Dit wordt ook door een zeer gevoelige huid goed verdragen.

Gebruik dit wasmiddel voor alle was, op lage of hoge temperaturen. Per wasbeurt gebruik je een vol plastic doseerbolletje. Als je geen wasverzachter wilt gebruiken, giet dan een klein beetje azijn in het betreffende bakje. Succes verzekerd en geen zure geur, mits je niet te veel gebruikt!

Even een kleine waarschuwing. Het resultaat ziet er niet erg smakelijk uit, iemand heeft het wel eens vergeleken met ‘behangplaksel’. Zet je daar even overheen, want het wast echt goed.